Sint-Ursula-Instituut

secundair onderwijs
ASO - BSO - TSO

 
U bevindt zich hier: Home > Studieaanbod > Tweede graad > Latijn

Latijn

Iets voor jou?

Ben je geboeid door talen, cultuur en geschiedenis? Wil je weten waar woorden vandaan komen en hoe een taal in elkaar zit? Vond je het fijn om in de eerste graad Latijn te studeren? Heb je ook een sterke interesse voor wiskunde?

Dan is Latijn in het derde jaar een goede keuze.

Jij kan zelfstandig en nauwkeurig werken. Je hebt een groot doorzettingsvermogen en een stevig werktempo. Je bent tuk op verhalen en je wilt graag dieper ingaan op een tekst. Je bijt je graag vast in het zoeken naar de beste vertaling.

Latijnse teksten kunnen lezen en vertalen is voor jou een uitdaging waar je met plezier aan begint. 

Wat mag je verwachten?

Je combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Latijn en een uitgebreid pakket wiskunde.

Je bouwt een grondige taalkennis op, die een stevige basis vormt voor moderne vreemde talen. Je leert Latijn verder kennen, begrijpen en analyseren. Je scherpt zo je taalgevoel en leesvaardigheid aan. Door authentieke Latijnse teksten te lezen krijg je een dieper inzicht en de taal en cultuur van de klassieke oudheid. Je leert de schoonheid van literatuur te waarderen, ervan te genieten en er creatief mee om te gaan.

Je ontdekt gelijkenissen en verschillen tussen de cultuur van de oudheid en onze maatschappij. Zo leer je kritisch kijken naar onze tijd.

Je ontdekt de intriges in de Romeinse keizertijd, de manipulatietechnieken in het werk van Caesar en de Latijnse mythen in de verzen van Ovidius. We gaan samen ook op tweedaagse excursie naar Trier en doen nog tal van andere activiteiten.

We bieden complementair ook extra uren fysica en filosofie zodat je brede doorstroommogelijkheden naar de derde graad hebt.

Algemene vorming Derde jaar Vierde jaar
Godsdienst 2u 2u
Lichamelijke opvoeding 2u 2u
Aardrijkskunde - CLIL 1u 1u
Geschiedenis 2u 2u
Maatschappelijke, economische en artistieke vorming 1u -
Biologie 1u 1u
Chemie 1u 1u
Fysica 1u 1u
Nederlands 4u 4u
Engels 2u 2u
Frans 3u 3u
     
Richtingseigen vakken    
Latijn 5u 5u
Wiskunde 5u 5u
     
Complementaire uren    
Filosofie 1u -
Fysica 1u 1u
Keuze Duits/economie - 1u
Artistieke vorming - 1u
     
TOTAAL 32u 32u

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En verder?

Latijn is een sterk theoretische studierichting, die voorbereidt op een brede waaier aan academische en professionele bachelors.

In de derde graad behoort elke doorstroomrichting tot de mogelijkheden. De studierichtingen Latijn-moderne talen, Latijn-wetenschappen en Latijn-wiskunde sluiten naadloos aan op deze studierichting. 

Terug naar studieaanbod