Veel gestelde vragen
Hieronder vindt U enkele belangrijke veelgestelde vragen:
Welke richtingen kan ik allemaal volgen in het Sint-Ursula-Instituut?
We bieden je een uitgebreide waaier aan keuzemogelijkheden.
In het eerste jaar kan je bij ons terecht voor het eerste leerjaar A en het eerste leerjaar B.
Binnen het eerste leerjaar A heb je de keuzemogelijkheden:
- Latijn
- STEM
- Moderne talen en wetenschappen
- Exploratie STEM
- Exploratie Mens en samenleving
Nadien kan je kiezen tussen verschillende keuzemogelijkheden in de tweede en derde graad.
Meer informatie over de keuzemogelijkheden en de lesuren, kan je hier vinden.
Hoe vind ik als leerling van het eerste jaar mijn weg?
Er zijn heel veel leerlingen in onze school, maar als leerling van het eerste jaar kom je terecht in een “kleinere” school van 500 leerlingen. Je hebt een aparte speelplaats, een aparte middagpauze en hebt les in vaste lokalen. De leerkracht komt nog naar jou zodat je eraan kan wennen om de verschillende lokalen te zoeken. Na enkele weken ken je de school als je broekzak!
Hoe ziet een lesdag eruit?
Een gewone lesdag begint om 08.35 uur en eindigt om 15.50 uur of 16.40 uur (als je een negende lesuur hebt in de derde graad). Op woensdag eindigen de lessen om 12.15 uur.
Als je in het eerste of tweede jaar les volgt, heb je een middagpauze van 11.25 tot 12.15 uur. Als je in een hoger jaar zit, heb je pauze van 12.15 tot 13.05 uur.
Er zijn 2 pauzemomenten van 15 minuten voorzien om 10.20 uur en om 13.55 uur.
Waarom kies ik voor het Sint-Ursula-Instituut?
Het Sint-Ursula-Instituut biedt uitdagend en vernieuwend onderwijs op maat van jouw talent. We bieden je steun in je groei naar zelfstandigheid. Onderwijs wordt gekoppeld aan opvoeding in een goede sfeer van wederzijds respect en solidariteit.
Via verschillende vakken en leertrajecten gaan we op zoek naar jouw talent zodat je jezelf ten volle kan ontplooien.
We zijn een dynamische school waar resoluut vooruit gekeken wordt in een voortdurend streven naar verbetering, met respect voor de waarden uit het verleden. Zowel “leren leren”, “leren leven” en “leren kiezen” staan bij ons centraal.
Hoe kan ik de school het best bereiken?
Onze school is vlot te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Er is een ruime overdekte fietsenstalling en De Lijn biedt een aantal vlotte verbindingen. Voor verder informatie kan je terecht op www.delijn.be.
Kan ik in de avondstudie blijven?
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan je terecht van 16u - 17u in de avondstudie. Je kan kiezen tussen één, twee, drie of vier vaste dag(en) per trimester.
De avondstudie is gratis.
Waar kan ik terecht als ik extra zorg nodig heb of me niet goed voel?
Als het even niet lukt, kan je terecht bij de leerlingencoach, bij het klasteam of bij één van je vakleraren.
De leerlingencoach lost kleine problemen onmiddellijk op of zorgt dat je snel terecht kan bij mensen die je verder kunnen helpen.
Samen met het klasteam en de vakleraren zorgen we ervoor dat jij de ondersteuning krijgt die je nodig hebt om al je talenten te ontplooien.
Welke kledij mag ik in de school dragen?
Onze school kiest voor een vast schooluniform. Het benadrukt de gelijkheid van alle leerlingen. Je wordt beoordeeld op je talenten en niet op uiterlijk vertoon.
Meer informatie over hoe het uniform eruit ziet en waar je het kan kopen, vind je hier.
Wat moet ik doen als ik ziek ben?
Als je onverwacht ziek bent, verwittigt één van je ouders het leerlingensecretariaat vóór 08.30 uur.
Eerste graad: 015 76 78 61
Tweede graad: 015 76 78 62
Derde graad: 015 76 78 63
Je hebt geen medisch attest nodig als je maar drie opeenvolgende dagen ziek bent. Dan volstaat het dat één van je ouders het afwezigheidsbriefje invult. Je hebt wel een medisch attest nodig vanaf vier dagen afwezigheid.
Wat moet ik doen als ik te laat op school kom?
Als je te laat op school bent, moet je je aanmelden aan het onthaal. Het briefje dat je daar krijgt, geef je af aan je leraar.
Als je te laat in de les bent, dan geef je je agenda aan de leraar zodat hij of zij een notitie kan maken.
Waar en wat kan ik eten op school?
Eten doe je in één van de vier mooie cafetaria’s.
Je kan je eigen boterhammen meebrengen, of in onze zelfbediening verse broodjes, soep of een volledige warme maaltijd kopen.
Afrekenen doe je met je schoolbadge.
Meer informatie vind je hier.
Hoeveel kost een jaar school volgen in het Sint-Ursula-Instituut?
We trachten de onkosten zo beperkt mogelijk te houden. De betalingen van de onkosten worden over het schooljaar gespreid.
Een overzicht van de onkosten per studierichting is terug te vinden achteraan in onze schoolgids.
Wat kan ik allemaal doen tijdens de middagpauze?
- Als je klaar bent met eten, kan je terecht in het Leerhuis om er een computer te gebruiken of één van de talrijke boeken of DVD's te ontlenen.
- Je kan ook lid worden van de leerlingenraad en helpen activiteiten organiseren voor andere leerlingen en leraren.
-
Als je in het eerste of tweede jaar les volgt, organiseert de werkgroep POK ( Plezier Op de Koer) voor jou leuke middagactiviteiten. Je kan ook gebruik maken van onze sportvelden.
-
Je kan ook muziek spelen in de prachtige pianogalerij.
-
Vanaf het derde jaar kan je tijdens de pauzes tot rust komen in ons prachtige park.
Mag ik mijn gsm of smartphone gebruiken tijdens de schooluren?
Tijdens les- en klasmomenten, zowel binnen als buiten het schooldomein, is het gebruik van een gsm of smartphone verboden tenzij het gebruik ervan noodzakelijk is voor de les of door de leraar uitdrukkelijk toegestaan wordt.
Regels per graad
- Eerste graad: Het gebruik van gsm en smartdevices is verboden vanaf het eerste belsignaal om 8.35 uur tot het laatste belsignaal om 15.50 uur.
- Tweede en derde graad: Het gebruik van gsm en smartdevices is verboden binnen de schoolgebouwen vanaf het eerste belsignaal om 8.35 uur tot het laatste belsignaal van het laatste lesuur. Het toestel is daardoor op geen enkel moment zichtbaar aanwezig in de schoolgebouwen. Gebruik op de speelplaats is wel toegestaan.
Er mag op geen enkel moment een beltoon of muziek hoorbaar zijn. Het gebruik van oortjes of hoofdtelefoons is niet toegelaten binnen het schooldomein. Ook het maken van geluidsopnames, foto’s of filmpjes binnen het schooldomein is verboden.
Je ouders sturen geen berichten of bellen je niet tijdens de schooluren. Als jullie elkaar dringend moeten spreken, verloopt dit altijd via het leerlingensecretariaat.
Wat is Smartschool?
Smartschool is de digitale leeromgeving van het Sint-Ursula-Instituut. Je kan er communiceren met medeleerlingen en leerkrachten, cursussen downloaden, toetsen en taken maken, zelf documenten bewaren, en nog veel meer. Je hebt een eigen gebruikersnaam en paswoord zodat andere gebruikers geen toegang hebben tot jouw gegevens.