Sint-Ursula-Instituut

secundair onderwijs
ASO - BSO - TSO

 
U bevindt zich hier: Home > Studieaanbod > Tweede graad > Grieks-Latijn

Grieks-Latijn

Iets voor jou?

Hou je van woorden? Wil je weten hoe een taal in elkaar zit? Ben je geboeid door cultuur en geschiedenis? Heb je ook een sterke interesse voor wiskunde?

Dan is Grieks-Latijn in het derde jaar een goede keuze.

Jij kan zelfstandig en nauwkeurig werken. Je hebt een groot doorzettingsvermogen en een stevig werktempo.

Je bent tuk op verhalen en je wilt graag dieper ingaan op een tekst. Je bijt je graag vast in het zoeken naar de beste vertaling.

Griekse en Latijnse teksten kunnen lezen en vertalen is voor jou een uitdaging waar je met plezier aan begint. 

Wat mag je verwachten?

Je krijgt een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Grieks en Latijn. Je bouwt een grondige taalkennis op, die een stevige basis vormt voor moderne vreemde talen.

Je leert Grieks en Latijn verder kennen, begrijpen en analyseren. Je scherpt zo je taalgevoel en leesvaardigheid aan.

Door authentieke oud-Griekse en Latijnse teksten te lezen krijg je een dieper inzicht en de taal en cultuur van de klassieke oudheid. Je leert de schoonheid van literatuur te waarderen, ervan te genieten en er creatief mee om te gaan.

Je ontdekt gelijkenissen en verschillen tussen de cultuur van de oudheid en onze maatschappij. Zo leer je kritisch kijken naar onze tijd.

Je maakt kennis met de intriges in de Romeinse keizertijd, de manipulatietechnieken in het werk van Caesar en de geneeskunde in het oude Griekenland. Je ontdekt de Latijnse mythen in de verzen van Ovidius, het liefdesverhaal van Abradatas en Pantheia bij Xenophon, en filosofeert over geluk bij Herodotus. We gaan samen ook op tweedaagse excursie naar Trier en doen nog tal van andere activiteiten.

Tegelijkertijd ben je in staat om een uitgebreid pakket wiskunde op een kortere tijd te verwerken. Je staat met vier uur wiskunde sterk om ook de wetenschapper in jezelf wakker te schudden en je te oefenen in probleemoplossend denken.

Algemene vorming Derde jaar Vierde jaar
Godsdienst 2u 2u
Lichamelijke opvoeding 2u 2u
Aardrijkskunde - CLIL 1u 1u
Geschiedenis 2u 2u
Maatschappelijke, economische en artistieke vorming 1u -
Biologie 1u 1u
Chemie 1u 1u
Fysica 1u 1u
Nederlands 4u 4u
Engels 2u 2u
Frans 3u 3u
     
Richtingseigen vakken    
Grieks 4u 4u
Latijn 4u 4u
Wiskunde 4u 5u
     
TOTAAL 32u 32u

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En verder?

Grieks-Latijn is een sterk theoretische studierichting, die voorbereidt op een brede waaier aan academische en professionele bachelors.

In de derde graad behoort elke doorstroomrichting tot de mogelijkheden. De studierichtingen Grieks-Latijn, Grieks-wiskunde, Latijn-moderne talen, Latijn-wetenschappen en Latijn-wiskunde sluiten naadloos aan op deze studierichting. 

Terug naar studieaanbod