Sint-Ursula-Instituut

secundair onderwijs
ASO - BSO - TSO

 
U bevindt zich hier: Home > Kennismaking > Activiteiten

Activiteiten

Youca: Salvadoraanse jongeren vertellen

Op 19 oktober organiseert YOUCA voor de twaalfde keer de YOUCA Action Day, de nieuwe naam van de Zuiddag. YOUCA staat voor ‘Youth for Change and Action’.

De leerlingen van het vijfde jaar nemen ook dit jaar deel en staan weer hun loon van 50 euro af aan het goede doel. Dit jaar is dat Trias voor hun werk met jongeren in El Salvador. Trias is de ontwikkelingsorganisatie van drie landelijke en drie ondernemersorganisaties: KLJ, KVLV, Landelijke Gilden, Markant, Neos en UNIZO. Trias is actief in veertien landen en kan beroep doen op meer dan 2.225 vrijwilligers. Eén van de landen maar Trias actief is, is El Salvador, één van de gevaarlijkste landen ter wereld. Maar liefst 25 procent van de Salvadoraanse jongeren gaat niet naar school en heeft evenmin een job. Daarom worden ze ‘nini's’ genoemd (ni estudian, ni trabajan = niet studeren, niet werken). Ze worden regelmatig geteisterd door ‘mara’, gewelddadige drugsbendes die hen afpersen, bedreigen en vervolgen. 

De gemeente Sint-Katelijne-Waver zet dit jaar actief mee zijn schouders onder het project. Niet alleen geven zij werk aan de leerlingen, zij brengen hen dit jaar ook in contact met Unizo, vzw skwinkel en inwoners die voor Trias werken. 

Vandaag kregen de leerlngen van het vijfde jaar bezoek van Jonathan en William. 2 Salvadoraanse jongeren die vertelden over de toestand in El Salvador en hoe het voelt om daar als jongere op te groeien.

     


Terug naar overzicht