Sint-Ursula-Instituut

secundair onderwijs
ASO - BSO - TSO

 
U bevindt zich hier: Home > Kennismaking > Activiteiten

Activiteiten

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september bent u tussen 10.00 en 18.00 uur van harte welkom voor een bezoek aan de Wintertuin en het Engels wandelpark van het Sint-Ursula-Instituut.

De Wintertuin

De wintertuin in art nouveau uit 1900 was een hoogst elegante ontvangstruimte voor de bezoekers van de honderden inwonende meisjes. Het bouwwerk is een verrassende, grootschalige én vrij vroege realisatie van buitenstedelijke art nouveau. Bovendien verwacht je deze progressief-vrijzinnige stijl niet binnen een katholieke context waar neogotiek of een neutraler eclectisme het vaandel voerden. De gegoede burgerij die voor deze nieuwe progressieve stijl open stond was echter precies de doelgroep die het instituut wenste te bereiken. De bezoeker wordt hier verrast door een rijkdom aan ‘beelden’ met een boodschap. Zo vormt de koepel in zijn geheel een drieluik: Morgen, Dag en Avond, een populair thema uit de Belgische art nouveau, die sterk beïnvloed werd vanuit de Japanse kunst. Het geheel straalt ook een lentesfeer uit. In de halfroosvensters van de verbluffende koepel van glas-in-lood vind je namelijk een mooie natuursymboliek. Het raam aan de straatkant stelt de ochtend voor: de zon komt op boven een bergmeer. Op de voorgrond tussen de bloeiende irissen is een blauwe reiger aan het vissen. In het tegenoverliggende en veel donkerder raam wordt de avond gesuggereerd. De maan reflecteert haar licht in het kabbelende water van het bergmeer. Een uil vliegt over het landschap, gesierd door een partij waterlelies en irissen met gesloten bloemknoppen. Het tongewelf wordt omlijst door een boord van bloemen- en plantenslingers, met Oost-Indische kers als motief, die langs de dragende hoofdspanijzers omhoog klimmen. In de bredere middenpanelen zie je telkens twee zwaluwen, voorboden van de lente en het mooie weer. Tot op vandaag is over architect, glazenier en constructeur jammer genoeg niets met zekerheid bekend. Ook de meubels, plantenstaanders, de fontein in majolica van Villeroy & Boch, de vier witmarmeren Carrara-beeldjes, de vloeren, wanden en zijgalerijen met wandschilderijen dragen bij tot de schitterende harmonie van de wintertuin. De schilderingen in de zijgalerijen tonen op een didactisch verantwoorde manier alle Belgische provincies en enkele regio’s en steden. Ook het toenmalige Belgisch-Kongo ontbreekt niet.

Sint-Ursula-Instituut

Het Sint-Ursula-Instituut is onlosmakelijk verbonden met de Wintertuin van het Instituut van de Ursulinen. Op 22 april 1841 arriveerden enkele zusters Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver om een school voor meisjes op te richten. Die datum wordt beschouwd als stichtingsdatum van het Instituut van de Ursulinen. Jarenlang hebben vele zusters zich ingezet voor de christelijke opvoeding van jonge meisjes met een grote zorg voor de kwaliteit van de vorming en het onderwijs. De architectuur en de inrichting van de gebouwen en het park zijn de spreekwoordelijke getuigen van een groot verleden. 175 jaar na de aankomst van de eerste Ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn er momenteel maar liefst 1600 leerlingen ingeschreven in het Sint-Ursula-Instituut. Vandaag biedt het Sint-Ursula-Instituut meisjes én jongens ruime vormingskansen voor de toekomst. 

De Congozaal

Het Sint-Ursula-Instituut stelt de Congozaal open. De unieke Congozaal is één van de vroegere recreatiezalen, ingericht in de jaren 1920. Ze werd na beschadigingen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zorgvuldig hersteld en na diverse functiewisselingen recent opnieuw zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De zes grote wandtaferelen op doek, net als de wandschilderingen rond de Wintertuin vervaardigd door het atelier van Jan Baptist Walgrave uit Duffel, tonen onder meer Matadi en twee voormalige missieposten van de Waverse Zusters Ursulinen: Titule en Angodia. Er is verder aandacht voor de belangrijkste stromen en producten uit onze voormalige kolonie.

In de Congozaal kan u genieten van een tentoonstelling - samengesteld door het Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap over Felix Brouwers, de plaatselijke tuinder en tuinaanlegger die het parkdomein rond 1910 omvormde tot een prachtige Engelse wandeltuin en die precies 100 jaar geleden overleed.

Park en groendomein

Tijdens deze Open Monumentendag is het Engelse wandelpark van het instituut uitzonderlijk open voor de bezoeker. Na twee eerdere beschermingsbesluiten voor de gebouwen, kwamen op 27 april 2013 het wandelpark en de rest van het domein op hun beurt onder wettelijke bescherming. Het park en het aangrenzende groendomein is een zeldzaam resterende getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat. Door de sterke industrialisatie van de steden in de 19de eeuw werd in de betere pensionaten veel aandacht besteed aan een gezonde en aangename omgeving met de mogelijkheid tot direct contact met een door de mens kunstig ingeperkte en aangelegde natuur. Het huidige park en groendomein kreeg zijn eerste vorm in 1864 en werd vanaf 1887 systematisch verrijkt met diverse elementen in rotswerk waaronder een Lourdesgrot gebouwd door het huis Blaton Aubert uit Brussel,een openluchtkerststal Bethlehem met erbij aansluitend een Nazareth-huisje, beide uitgevoerd door de gebroeders Tondeleir uit Antwerpen, een unieke en monumentale overdekte picknick hall, een ‘gloriette’ en een calvarie. De vele uiteenlopende ‘follies’ in rotswerk maken het domein vandaag tot een uniek geheel. In de jaren 1910-1911 werd de globale aanleg sterk verbeterd en verfraaid onder leiding van de Waverse tuinbouwdeskundige Felix Brouwers. Het parkgedeelte werd omgevormd tot een Engelse tuin met een tweede vijver, voorzien van een rustiek bruggetje. Men bouwde dan ook de muur rond het domein die het geheel omsluit. Het totale concept sloot daarbij nauw aan bij het in het Instituut gegeven onderwijs. Archiefgegevens en oude prentkaarten tonen zeer duidelijk aan dat het park toen als didactische verzameling en als proeftuin dienst deed. Als zodanig functioneerde het in binnen- én buitenland als een model binnen het landbouwonderwijs.

Om van dit alles te kunnen nagenieten, kan u in de school tenslotte ook terecht voor een hapje en een drankje. Hier kan u genieten van lekkere frietjes, belegde broodjes, hotdogs, taart en een drankje aan democratische prijzen.


Terug naar overzicht